Økologisk dobbelt syrnet smør, med italiensk parmesan og dansk sydesalt  



Det er ret nemt at lave sit eget smør helt fra bunden og det giver dig mange muligheder for smagen, men også for at steppe op på kvaliteten. Brug nogle gode produkter.


Jeg er vild med Jersey koen, man kan lave det vildeste smør med den, mange andre køer kan også være med. 



Vær opmærksom på, vil du ende med at lave en persille / hvidløgssmør der kan noget, så er det ikke lige så vigtigt med en meget fin ko, der ofte også koster noget mere, den fine smag af Jersey koen mf. Vil forsvinde i lækker persille og hvidløg.


Til en fin Økologisk dobbelt syrnet  smør, med Italiensk parmesan og dansk sydesalt, kan du roligt gå all in ! Alle de fine smage tæller til fordel for slutproduktet, alene valg, samt mængde af parmesan, salt og syre, giver flere forskellige smage til din smør.

Foto her under, er den færdige parmesansmør, pyntet med et drys revet parmesan og frisk kværnet peber. Det er blødt og lækkert.




Jeg kan anbefale at opbevare din færdige smør i nogle glas med låg, giv dem et nummer så du kan kende forskel på dem, og så er det ellers bare i gang med at lave forskelligt smør.


Prøv en Økologisk dobbelt syrnet  smør, med Italiensk parmesan og dansk sydesalt i en lækker bagekartoffel, steg en krebinet eller en fisk i det… Muuuulighederne er mange. En KO oplevelse :-)


Hvad er syrnet smør ?

Syrnet smør er lavet af fløde, der er syrnet / fermenteret af mælkesyrebakterier før og / eller efter kærningsprocessen. Dobbelt syrnet smør har en kraftig, lidt skarp smag. Syrning før kærning, det er den tid fløden og kærnemælken står ude i to døgn. Efter syrning, det er her hvor jeg i dette tilfælde smager til med mere syre. Jeg bruger lidt citron eller havtorn. Den parmesan jeg tilsætter til sidst, bringer også syre til mit smør, alt efter alderen på min parmesan. Jo ældre parmesan, jo mere syre.  

Sådan gør du.

Dag 1.

Bland 1 liter fløde med 1 dl. Kærnemælk i en skål. Dæk med køkkenfilm og lade det stå i stuetemperatur i 2 døgn. Sæt skålen med den, nu syrnet fløde på køl et par timer. Så er den klar til at blive pisket. ( foto her under ) Din fløde er nu blevet til en lækker fast Creme Fraiche 38 %.


Dag 3.

Jeg bruger en Ankersrum køkkenmaskine, med piskeren i skålen.

Pisk ved jævn fart. Efter ca. 8 minutter, begynder der at ske noget, kærnemælken får du tilbage, samt lidt mere. Magien er at kærnemælken slipper dit smør, det kan godt sprøjte noget, så det er en god ide at dække skålen med køkkenfilm, så længe du pisker. Du kan nu hælde den frigivet kærnemælk fra dit smør, vend gerne dit smør i skålen nogle gange, så kærnemælken kan finde ud, lad det dryppe af i et dørslag. 



1 L.  Fløde og 1 Dl. Kærnemælk giver Ca. 750 Gram færdig dobbeltsyrnet smør.

Jeg laver 3 forskellige smør og deler derfor den færdige smør i 3 portioner.

300 Gram smør bruger jeg til at lave parmesansmør af.  

Jeg vil gerne have 20 % parmesan i, og river derfor 60 gram parmesan, jeg har valgt en 40 mesi fra Mejeri - Consorzio Vacche Rosse Sca.  Så tilsætter jeg sydesalt, jeg bruger den fra Læsø, den er meget salt,sprød og lækker, så regn lidt på det.

I en Alm. Dansk smør er der 1,2 % salt, det syntes jeg passer fint. Så jeg tilsætter 1 % salt = 3 gram. Den parmesan jeg tilsætter, indeholder også salt, så jeg havner lige omkring 1,2 % salt.  Men ellers er det bare at smage til :-) tilsæt syre i form af citronsaft, eller noget fint hakket havtorn, " den nordiske citron " det ser flot ud med havtorn i smør. Smag til alt efter hvad du vil bruge det til.  


Tip : En dobbelt syrnet smør med appelsinskal, er lækker at bage pandekager med. 



Tekst og foto : Lars Luie